maandag 11 januari 2021

Herstellen van de nestkasten is bijna klaar

Na elk broedseizoen moeten nestkasten schoongemaakt worden. Tussen het nestmateriaal zitten allerlei ongedierte die de gezondheid van de ouder vogels, maar ook de aankomende jonge vogeltjes kunnen schaden. Omdat de meeste soorten meerdere legsels per zomerseizoen hebben, kunt u het beste wachten tot het najaar. Zo voorkomt u dat u een laat legsel verstoort.


Ik borstel de kast eerst goed schoon, om het daarna te ontsmetten. Dat ontsmetten kan op diverse manieren. Ik kies er voor om met een gasbrander de binnenkant licht te verhitten. Zo dood je alle parasieten, waaronder Pissebedden en bloedluis. Hierdoor is er een grotere overlevingskans van de jongen in het komende seizoen. Je kunt er ook voor kiezen om erg heet water te gebruiken, eventueel met wat groene zeep. Gebruik geen chloor of andere agressieve reinigingsmiddelen. Deze laten schadelijke stoffen achter die later nog uit kunnen dampen.

Hang de nestkasten zo snel mogelijk weer terug. Ook al is het winter, of misschien wel, zeker in de winter. Vogels gebruiken de nestkasten in de winter als slaapplaats. Ze zitten daar veilig en zijn daar beschermt tegen de winterse kou. Omdat ze in de nestkast in die periode uitwerpselen achter kunnen laten, is het raadzaam om vroeg februari de bodem nog eens schoon te schrapen. Meer is dan niet meer nodig.

Ik heb de nestkasten dit jaar naar binnen genomen. Diverse delen van de kasten waren aan vervanging toe. Enkele delen waren zo nat geworden dat ze aan het rotten waren. Ook was het vlieggat bij twee kasten uitgehakt. Dat kan door een specht gedaan zijn, maar ook door andere, zoals een eekhoorn of een wezel. Het vlieggat mag niet groter zijn als nodig is om door het vlieggat te kunnen. Bij een Pimpelmees is dat 28 mm, bij een Koolmees en de Bonte vliegenvanger is dat 32 mm.