zondag 8 oktober 2017

Geschubde inktzwam in de straatgoot

Ik zag deze Geschubde inktzwam vanmorgen gewoon langs de weg. In Netersel aan de Latenstraat groeide deze mooie inktzwam in de straatgoot, tegen de trottoirband.

De geschubde inktzwam overleeft in de straat dankzij de bescherming van de trottoirband.

De Geschubde inktzwam (Coprinus comatus) is een van de meest voorkomende van de honderd soorten inktzwammen (Coprinus) die in Nederland voorkomen. In de jeugd is de 5-15 cm hoge hoed van de geschubde inktzwam ei- tot klokvormig, wit met een lichtbruin, glad centrum en bedekt met grote, omgekrulde schubben. De hoed scheurt later vanaf de rand in en vervloeit tot zwart. De holle steel is 10-20 cm hoog met een lage, beweegbare, vrij snel afvallende ring. De lamellen zijn wit in de jeugd, later vanaf de rand verkleurend via roze naar zwart.


Vanaf mei tot in november is de geschubde inktzwam vaak in groepen te vinden op grond die pas is omgewerkt op akkers, weilanden, parken en wegbermen. Ook in de stad is deze paddenstoel veel gezien op bemest gras.

De hoed is een dag later al helemaal omhoog gekruld. Een nieuwe Geschubde inktzwam heeft zich een paar meter verder al aangediend.