zondag 4 december 2016

Top 10 winter weerspreuken

Winter weerspreuken worden al sinds eeuwen gebruikt om het winterse weer te verklaren of te voorspellen. Lang geleden, in de tijd dat men nog veel buiten werkte op de boerderij en geen beschikking had over moderne middelen als radio, tv en internet, wisten mensen niet goed wat het weer zou gaan doen. Oude volkswijsheden werden daardoor verpakt in makkelijk te onthouden weerspreuken, om zo toch een beetje het weer te kunnen verwachten. Veel weerspreuken in het najaar hebben betrekking op de winter. Het is daarom in deze tijd van het jaar interessant om te kijken wat de weerspreuken ons vertellen over aankomende winter. Komen deze weerspreuken ook uit?


Top-tien winter weerspreuken:
  1. Als het vriest in november, dan volgt er sneeuw in december.
  2. Noorderwind bij volle maan, kondigt een strenge winter aan.
  3. November warm en fijn, het zal een strenge winter zijn.
  4. Als de dagen lengen, begint de winter te strengen.
  5. Heeft januari koude en droge dagen, dan zal in februari de sneeuw u plagen.
  6. Geeft januari een sneeuwtapijt, dan zijn we gauw de winter kwijt.
  7. Is februari zacht en stil, dan komt de noordenwind in april.
  8. Kraaien vlak bij schuur en huis, de winter voelt zich thuis.
  9. Valt de sneeuw in het slijk, binnen drie dagen een harde dijk.
  10. Zijn er in december al mollen, laat de winter met zich sollen.
Koude winter op komst?
Aan het begin van de herfst kan de zon ruim 10 uur per dag schijnen. Als dat gebeurt lijkt het wel zomer. Dat zagen we ook in de septembermaand van 2016. De herfstzon had zomerkracht. Volgens de volgende weerspreuk volgt een zachte winter:

Warm in september, koud in december.
Als wordt gekeken naar het vervolg van de top-10 warmste septembermaanden, dan blijkt dat deze spreuk voor geen meter klopt. Negen van de tien keer is december in het verleden zacht tot zeer zacht geweest na een warme september. Dit komt omdat het zeewater door de warme herfst maar langzaam is afgekoeld. Wind van zee levert daardoor meteen hogere temperaturen op. Slechts één maal was het ook daadwerkelijk een koude december, namelijk in 1961. September behaalde dat jaar een nieuwe warmterecord (inmiddels verbroken door 2006, 1999 en 2016), maar december was ijskoud met gemiddeld 1,6 graden tegen 4,0 normaal. Na een zachte valste start van de maand kregen we een heuse koudegolf tijdens de Kerstdagen!

Winter 2017 koud of warm?
Weerspreuken vertellen soms dat na een zonnige herfst een zachte en onstuimige winter volgt. In het verleden kwamen deze weerspreuken vaak uit. Het najaar van 2016 is tot nu toe bijzonder zonnig verlopen. Volgens de weerspreuken is de kans op een zachte en onstuimige winter dus groter dan de kans op een koude winter.

Weerspreuken kwamen in het verleden ook zelden uit. Sterker nog, vaak kwam het omgekeerde uit als werd beweerd. Als we daar op afgaan komen we opnieuw op een zachte winter uit. Dat belooft dus niet veel goeds voor de winterliefhebbers. In het verleden werden de spreuken vaak ook achteraf gebruikt om de afgelopen winter te verklaren. Ook vaak als opschepperij, "kijk mij nu, ik weet het".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten