zaterdag 28 november 2015

Test Nikon 200-500 telelens

De test van de Nikon 200-500 lens, met en zonder teleconverter zijn genomen onder zwakke lichtomstandigheden. Het was betrokken, donkerachtig weer. Voor grote telelenzen heb je veel licht nodig, vooral als er nog eens een teleconverter tussen wordt geplaatst.

De nieuwe AF-S 200-500mm f/5.6E ED VR van Nikon is nu bereikbaar voor de amateurfotograaf

De fotogegevens staan in de testfoto's. Waar ik benieuwd naar was, was de scherpte en de werking van de autofocus bij gering licht in combinatie met de teleconverters, die lichtverlies opleveren. De 2.0 teleconverter vergroot de lenslengte met 2x, waardoor de lens 400-1000 mm wordt (ja, 1 meter). met de 1.4 teleconverter wordt de lens 280-700 mm (Is ook al wat).

De lens zonder teleconverter (500mm) stelde goed en snel scherp. In combinatie van de 1.4 converter en zwak licht werkte de autofocus nog redelijk goed, werd wel wat trager. Als de zon even door kwam werkte de autofocus snel en goed. Bij gebruik van de 2.0 converter moet er handmatig scherp gesteld worden. Enige oefening is wel gewenst.

Aan de kleurinstelling (witballans) heb ik niet veel aandacht besteed. Dat komt later wel. De foto's waar de camera op te zien is heb ik met de videocamera gemaakt (op foto modus).


Conclusie:
Met gering licht, zoals in de wintermaanden, doet de telelens zonder teleconverter het prima. Op zonnige dagen kan de 1.4 teleconverter er op. De 2.0 teleconverter heeft veel licht nodig. Die moet nog even wachten op de mooie zomerdagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten