donderdag 29 oktober 2015

Stuifzand Zwartven Hooge Mierde

Het stuifduin bij het Zwartven is het op een na hoogste punt van Brabant (33,5 +NAP), een beschermd natuurmonument op een hoge zandrug. De oorspronkelijke heide werd in stand gehouden met schapen. Door gras te plaggen en bomen te rooien is het landschap weer in zijn oude glorie hersteld. Van levend stuifzand is in Noord-Brabant bijna niets meer over. En buiten de provincie al helemaal niet, op enkele nationale parken na. Op het Zwartven is dit stuivende zand nog wel aanwezig.

Heideknotszwam

Stuifzand opengekapt In 2004 werd het gebied opengekapt, zodat het zand weer kan gaan stuiven. Daarom komen hier allerlei bijzondere dieren en planten voor, die je buiten het stuifzand niet gauw zult aantreffen. Aan de voet van de ‘berg’ ligt het Zwartven zelf. Van zand tot water: en dat in een klein natuurgebiedje. In 2011 werd het natuurgebied nog getroffen door een zeer grote brand. Uiteindelijk bleek het om 800 vierkante meter te gaan. De brand woedde vlakbij camping 't Zwartven. Zo'n zestig brandweerlieden hadden het vuur na een paar uur blussen onder controle.

Het gebied is 52 hectare groot. Bezoekers kunnen parkeren aan de Parkeerplaats langs het Turnhoutsepad, aan de zijkant van camping Zwartven (genoemd naar...), waar in het restaurant koffie gedronken kan worden.


Heideknotszwam
Ik heb er lang naar gezocht. Vandaag vond ik de niet alledaagse zwam. De kleine Heideknotszwam. Het kleine licht gele zwammetje stond op de schrale grond van de zandverstuiving vlakte, langs de laag begroeide kant voor de hoge heide.