maandag 27 juli 2015

Fotograferen met de Cognisys RangeIR Sensor

Cognisys RangeIR
Met de Cognisys RangeIR Sensor en de Shutter Interface Switch is het mogelijk om de fotocamera onbemand op te stellen, waarbij de sensor met een Infrarood straal een beweging waarneemt en de camera aanstuurt om een foto te nemen. Het is een alleenstaand apparaat die een onderbroken straal door reflectie waar neemt, waarbij geen zender en ontvanger nodig is.

Cognisys RangeIR Sensor (€ 225,00)

Als de camera is aangesloten op de Cognisys RangeIR Sensor en beide zijn uitgelijnd op een punt waar b.v. een steeds vogel gaat zitten, zal de sensor de camera activeren op het moment dat de vogel daar neerstrijkt. Als voorbeeld nemen we een IJsvogel, waarvan het bekent is dat hij steeds weer op de zelfde uitkijkplaats gaat zitten om in het water onder hem naar kleine visjes te speuren. Als de sensor (goed) is afgesteld, eventueel met een laser-pen die in een parallellen positie onder de sensor is bevestigd, staat de camera en sensor klaar voor onbemande opname mogelijkheden.

Cognisys Shutter Interface Switch Kabelset (€ 59,95)

Schakel de camera en de sensor in en zorg er voor dat de energie-instelling van de camera uit staat zodat de camera niet na een tijdje uitschakelt. De camera en sensor camoufleren met een stukje camouflagedoek draagt extra bij tot het succesvol fotograferen. Om de camera snel te laten regeren op de activering van de sensor is het handig om, na het scherpstellen op de zelfde afstand als het onderwerp, de scherpstelling op de camera of de lens uit te schakelen.

Op het moment dat de IJsvogel neerstrijkt wordt de opname automatisch gemaakt

Het trigger gebied licht binnen de hoek van de straal

SensorShutter Interface Switch
Met de Shutter Interface Switch, een langere verbindingskabel is met een drie-stappen schakelaar uitgerust.

OFF - Deze modus verbreekt de Cognisys RangeIR Sensor (of de StopShot) van uw camera. Het zal voorkomen dat de StopShot de camera kan triggering, ideaal tijdens het instellen of verplaatsen van de camera en de sensor.

WAKE - In deze stand is de camera de gehele tijd direct klaar om opnames te maken. Het is als het continu half ingedrukt houden van de ontspanknop. Deze positie zorgt voor de kortst mogelijke ontspanvertraging. Bij een Canon camera zal het ook de ontspanvertraging zo kort mogelijk maken. In deze positie blijft de scherpstelling en de belichtingsmeter actief. Stel de scherpstelmodus van de camera dan wel op continu scherp stellen. Op DSLR camera's is dat een standaard optie. Het nadeel van deze instelling, is de levensduur van de camera accu. Omdat de camera de hele tijd wakker blijft, zal de accu ook sneller leeg zijn als in de SLEEP modus.

SLEEP - In deze stand mag de camera, in tegenstelling tot de standaard verbindingskabel,  in de stand-by modus geraken. Als de schakelaar in deze positie staat bent u in staat om de camera met de Cognisys RangeIR Sensor (of de StopShot) uit stand-by modus te halen. Deze modus is ideaal voor het 's nachts fotograferen van zoogdieren, waar ontspanvertraging niet zo belangrijk is, maar levensduur van de batterij wel. In deze modus zal de camera een langere en minder voorspelbare ontspanvertraging hebben.

Bij o.a. Nikon spiegelreflex camera's is de opstarttijd erg kort. Ook hier kan het in sommige situaties handig zijn om de scherpstelling op de camera of de lens uit te schakelen na het scherpstellen op een onderwerp dat op de zelfde afstand staat of ligt, mist op een vast punt wordt gewerkt. Schakel ook de beeldstabilisatie op de lens uit. De beeldstabilisatie is op het statief niet nodig, zal de opstarttijd verlengen en de accu onnodig belasten.

Handleiding RangeIR Sensor en Shutter Interface Switch: https://www.cognisys-inc.com/downloads/RangeIR_Manual.pdf


Demo video van Cognisys

Geen opmerkingen:

Een reactie posten