woensdag 21 januari 2015

Huismus weer meest getelde vogel in Brabantse tuinen

Net als vorig jaar is de huismus de meest getelde vogel in Brabantse tuinen. Dit blijkt uit de resultaten van de Nationale Tuinvogeltelling in onze provincie. In totaal werden dit weekend 20.212 huismussen geteld in tuinen in Brabant.
De tweede en derde plek zijn ingeruimd voor achtereenvolgens de koolmees (16.113) en de merel (12.524). Dit is een kopie van de landelijke top drie.

In Brabant deden meer dan 5500 mensen mee aan de jaarlijkse tuinvogeltelling. Heel Nederland telde meer dan vijftigduizend vogeltellers. De Nationale Tuinvogeltelling wordt elk jaar georganiseerd door Vogelbescherming Nederland in samenwerking met Sovon Vogelonderzoek Nederland.
De spreeuw eindigt dit jaar op het nippertje op de 10de plaats. De afgelopen jaren zien we het aantal getelde spreeuwen tijdens de Tuinvogeltelling afnemen. Dat beeld komt overeen met andere onderzoek: de afgelopen 30 jaar is het aantal spreeuwen met 60% afgenomen.
Door het zachte winterweer van de afgelopen maanden zijn er dit jaar tijdens de Tuinvogeltelling is er een recordaantal tjiftjaffen gezien. De tjiftjaf zakt bij kouder weer af naar het zuiden van Europa, maar uit de telling blijkt dat een groot deel dit jaar de winter in de Nederlandse tuinen door brengt.
 
Dit jaar waren er ook diverse bijzondere vogels in de tuinen te zien, zoals een Siberische braamsluiper, een langstaartroodmus en een Oosterse tortel.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten